Właściwości

.
Podstawowe zastosowania olejku Lavender:

* grzybica paznokci, stóp  * grzybica pochwy  *  grypa, przeziębienie, kaszel, katar  *  zapalenie zatok  *  zapalenie oskrzeli  zapalenie migdałków  *  rany i oparzenia  *  migrena  *   układ nerwowy i krążenia  *  stany zapalne skóry i podrażnienia  * bezsennosć  *  ból głowy  *  bóle mięśni   bóle reumatyczne  *  bóle miesiączkowe  *   infekcja pęcherza  * nadprodukcja łoju *  blizny  *  egzema  *  trądzik   *  opryszczka  *  rozstępy skórne  *  łupież  *  wszy  *  wypadanie włosów  *  łysienie   łysienie plackowate  *  starzeniu się skóry  *  nadmierna potliwość  *  nadciśnienie tętnicze –  *  a ukąszenia owadów, zwłaszcza komarów  potówki  *   łuszczyca  *  nerwowość *  wyczerpanie nerwowe  *  depresja  *   stan rozchwiania równowagi emocjonalnej  *  odstrasza komary, ćmy, pajęczaki i gryzonie  *  przeciw molom   wtarty w skórę pomaga uniknąć ugryzień komarów i kleszczy  *  słaba odporność  *  pożądany składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry głowy  *  warto go dodawać do prania – odkazi i pozostawi przyjemny zapach  *

Poparzenia

Do tej pory na świecie nie jest znany skuteczniejszy sposób na poparzenie niż użycie olejku eterycznego z lawendy. Natychmiast nanieś na oparzone miejsce olejek i powtórz tę czynność 3-4 razy w odstępach co ok. 15 minut.
.

.

Po efektach działania olejku Lavender nigdy nie dopuścisz do sytuacji ze braknie tego olejku w domu.
.

 

.

Przy wyborze i używaniu olejków eterycznych należy przestrzegać wszystkich zasad bezpieczeństwa. Pamiętaj, że aromaterapia nie powinna być używana jako substytut właściwego leczenia. Olejków nie należy stosować doustnie. Nie stosować nierozcieńczonego olejku bezpośrednio na skórę. Chronić przed dziećmi. Nie należy używać olejków u dzieci poniżej 3 roku życie i kobiet w ciąży.